Stig Engström

I detta avsnitt beskrivs hur Stig Engström (Skandiamannen) utförde mordet på Olof Palme. Här finns ett dokument som detaljerat beskriver händelseförloppet av Palmemordet och som är spännande läsning.
Händelseförloppet av Palmemordet enligt JW

Stig Engström föddes 1934. I samband med mordet 1986 arbetade han på Skandia som grafisk illustratör av reklammaterial. Hans arbetsplats var belägen i Skandiahuset på Sveavägen 30-40 meter från platsen där Olof Palme blev skjuten. Efter Palmemordet blev Stig Engström alkoholiserad och år 2000 vid 66 års ålder begick han självmord. I media kallas Stig Engström ofta för Skandiamannen.

 

Nedan följer ett utdrag från dokumentet som beskriver hur mordet planerades och utfördes av Stig Engström (SE).

 • Fredagen den 28 februari 1986 kl 08.10 stämplar SE in i Skandiahuset på Sveavägen i Stockholm med sitt passerkort. (Han stämplar sedan inte ut förrän kl 23.19.) Passerkortet måste dras varje gång man går in eller ut ur Skandiahuset.
 • SE arbetar på sitt kontorsrum under hela dagen.  Han äter troligen lunch i personalmatsalen. Om man inte stämplar ut för lunch med kortet så dras automatiskt 30 min på tidssaldot.
 • Makarna Olof och Lisbeth Palme äter middag hemma i sin lägenhet i Gamla stan. Kl 18.30 ringer Lisbeth till sin son Mårten. De kommer överens om att de ska gå på bio tillsammans kl 21 denna kväll.
 • SE lämnar kontoret vid okänd tid på kvällen för att äta kvällsmat. Han går ut ur huset bakvägen genom en dörr mot Luntmakargatan utan att stämpla ut med sitt passerkort. Han äter på en restaurang troligen i närheten av biografen Grand på Sveavägen. SE återvänder till Skandia kl 20.10 där han släpps in av vakten Anna-Lisa i receptionen utan att han behöver använda sitt passerkort. Även vakten Anette sitter i receptionen då.
 • Olof och Lisbeth Palme lämnar lägenheten i Gamla stan kl 20.40 för att åka till biografen Grand. De tar tunnelbanan mellan Gamla stans T-banestation och Rådmansgatans T-banestation.
 • En stund senare lämnar SE kontoret igen genom bakvägen utan att stämpla ut med passerkortet, troligen för att han behöver göra något eller glömt något på restaurangen där han åt. Under denna utgång får SE syn på makarna Palme, troligen i närheten av Grand. Han noterar att Palmeparet är ute själva utan livvakt och att de ska gå på bio. Palmeparet anländer till biografen Grand strax före kl 21.00 och de ställer sig i biljettkön. De ska se filmen Bröderna Mozart som börjar kl 21.15. Även Palmeparets son Mårten och hans flickvän är med på bion. De sitter dock inte tillsammans i salongen. Filmen varar i 1h 50 min.
 • SE går tillbaks till Skandiahuset dit han kommer strax efter kl 21.00. Han släpps in av vakten Anette, som sitter själv i receptionen, utan att han behöver använda passerkortet. Vakten Anette är då själv i receptionen eftersom vakten Anna-Lisa precis har gått på rond i Skandiahuset, en runda som tar 2,5 timmar.
 • SE går in på sitt kontorsrum, ett rum som alltid är låst och som bara han själv har tillträde till eftersom han har bytt ut låset på dörren. SE hatar Olof Palme och av en ren tillfällighet har han sprungit på Olof Palme samtidigt som han av okänd anledning har en Magnumrevolver på sitt rum. SE bestämmer sig nu för att han ska mörda Olof Palme. Filmen på Grand varar i 2 timmar och SE har därför 2 timmar på sig att planera och förbereda mordet.
 • SE utgår från att Palmeparet kommer att ta tunnelbanan hem och att de kommer att gå till Hötorgets tunnelbanestation vid den stora ingången på Kungsgatan eftersom flera av ingångarna är stängda så här sent på kvällen. SE:s mordplan går ut på att han ska invänta och skjuta Palmeparet vid korsningen Sveavägen/Tunnelgatan där han räknar med att de kommer att passera. Därefter ska han springa in på Tunnelgatan och sedan in på Luntmakargatan för att försvinna in i Skandiahuset via garaget och upp till sitt kontorsrum genom en uppställd dörr i källaren. Troligen var tanken att han skulle tillbringa natten på rummet tills han kunde ta sig hem obemärkt. Mordplanen visas i rött på karta 1 i dokumentet.
 • SE sätter nu sin plan i verket. Han ställer upp en dörr i källaren som leder till garaget (K1:Dörr) så att han ska kunna komma in i Skandiahuset obemärkt, dvs utan att använda sitt passerkort. Till garaget (K1:GInf) kan SE komma in obemärkt med nyckel alternativt genom att ställa upp dörren till cykelgaraget (K1:CykF) som leder till garaget. SE känner dock inte till att dörren i källaren är larmad.
 • Kl 22.35 tänds ett larm i receptionen för den uppställda dörren i källaren eftersom dörren har stått öppen i 10 minuter. Vakten Anette bryr sig dock inte om att åtgärda larmet eftersom hon tittar på TV.
 • Efter kl 23 börjar SE förbereda sig för att lämna kontoret. Hans rum vetter ut mot Luntmakargatan och han kan därför inte se Sveavägen och Grand från sitt rum. Däremot antar han att filmen slutar ca kl 23.15 och att det tar några minuter för Palmeparet att lämna bion och gå bort till Skandiahuset. Han laddar vapnet och stoppar ner det i sin handledsväska.

 

 

 • Filmen på Grand slutar ca kl 23.10. Efter filmen möter Palmeparet upp sonen Mårten och hans flickvän utanför Grand. De samtalar i några minuter och Palmeparet bestämmer sig sedan för att de ska promenera hem till Gamla stan. De tar farväl av sin son och börjar sedan gå arm i arm på Sveavägen mot Kungsgatan på samma sida som Grand. Vid Adolf Fredriks Kyrkogata korsar de Sveavägen eftersom Lisbeth vill titta på Indiskas skyltfönster på andra sidan gatan. Efter ca 20 sekunder fortsätter paret att gå arm i arm på Sveavägen mot Kungsgatan på samma sida som Skandiahuset. Palmeparets gångväg efter Grand visas med en svart streckad linje på karta 2.
 • SE stämplar ut för dagen från Skandiahuset kl 23.19 enligt Skandias stämpelur för att han enligt egen utsago ska hinna med sista T-banan hem, se K2:1. Att SE jobbade till så här sent på kvällen beror på att han behövde slutföra ett jobb innan han skulle åka på fjällsemester till Idre dagen därpå. SE tar farväl av vakterna Anette och Henry innan han går.
 • SE lämnar Skandiahuset. Han går på Sveavägen i riktning mot Kungsgatan. Han stannar till i öppningen vid entrédörren till färgaffären Dekorima i Skandiahuset (K1:Dekorima). Han tar fram vapnet och stoppar ner handledsväskan i höger rockficka. Sedan inväntar han paret Palme.
 • Efter en kort stund passerar Palmeparet. De går arm i arm. SE går upp i rygg på Olof och går i några meter precis bakom Olof. Vittnet Anders Björkman går några meter bakom dessa tre och han ser det som händer. Vid Tunnelgatan lägger SE sin högra hand på Olofs axel och skjuter med vänster hand, se bild 2. Skottet går igenom Olofs slips och går sedan igenom Lisbeths mockarock där den snuddar Lisbeths rygg. Kulan hamnar på trottoaren på andra sidan om Sveavägen (K2:K1). SE skjuter ytterligare ett skott som träffar Olof i ryggen, går igenom bröstet och troligen ut genom båda händerna som han håller mot bröstet. Kulan hamnar några meter bort på trottoaren vid tunnelbanenedgången (K2:K2). Olof Palme faller död till marken kl 23.21. (K2:2)
 • SE:s plan är nu att fly på Tunnelgatan. Vid förhör har SE uppgivit att han såg en siluett i blå täckjacka vid bodarna på Tunnelgatan som senare visade sig vara vittnet Lars Jeppsson. Ett annat vittne har uppgivit att mördaren efter skotten tvekade vilken väg han skulle fly. Att Lars fanns på SE:s tänkta flyktväg störde säkert honom men det fanns ingen bättre flyktväg att ta. Tunnelgatan var en perfekt gata att fly på eftersom gatubelysningen var släckt samt att gatan var fylld med bodar i mitten, se bild 3. På denna gata var det därför svårt att få en tydlig bild av mördaren. SE rör sig snabbt på Tunnelgatan efter mordet.
 • SE hade nu velat fly in på Luntmakargatan och in i Skandiahuset via garaget. Men eftersom vittnet Lars Jeppson står vid korsningen. Tunnelgatan/Luntmakargatan (K2:3), så är detta inte möjligt utan att han blir avslöjad. SE springer därför istället uppför trapporna (K2:4). Medan SE springer i trapporna stoppar han ner vapnet i sin handledsväska. När SE har kommit upp för trapporna vänder han sig om och ser att ingen följer efter honom.
 • Efter trapporna fortsätter SE att springa på David Bagares gata på höger sida. Vittnena Yvonne Nieminen och Ahmed Leban går i motsatt riktning på David Bagares gatas vänstra sida. Yvonne ser SE stänga blixtlåset på en handledsväska som han bär i vänster hand (K2:5). SE svänger sedan vänster på första gatan, dvs Johannesgatan.
 • Samtidigt i Skandiahuset avslutar vakten Anna-Lisa sin rond i källaren i Skandiahuset. Kl 23.23 stänger hon igen dörren som Stig hade ställt upp utan att notera att den var uppställd. Larmet i receptionen slocknar nu eftersom dörren i källaren har stängts igen.
 • SE springer vidare mot S:t Johanneskyrka. (K2:6) Därefter tar han snabbaste vägen ner till Skandiahuset efter att ha säkerställt att ingen ser eller följer efter honom.
 • Vid Skandiahuset går SE in i garaget, vid hörnet Luntmakargatan och Adolf Fredriks Kyrkogata (K2:7). Men den uppställda dörren i garaget som leder in till källaren i Skandiahuset är nu låst (K2:8). SE kan därför inte komma in i huset obemärkt utan att använda sitt passerkort. SE måste nu ta fram en nödplan för att göra sig av med vapnet eftersom han inte vill åka buss hem till frun med en revolver i väskan samt riskera att bli stoppad i en poliskontroll på stan. Efter en stunds funderande bestämmer sig Stig för att gå till Skandias reception dit han går via Adolf Fredriks kyrkogata (K2:9).
 • SE bankar på dörren till Skandias reception kl 23.40. Vakterna Henry och Anna-Lisa släpper in SE utan passerkort (K2:10). SE är mycket medtagen. SE berättar att han har sett Olof Palme död och att han har hjälpt till vid mordplatsen. SE behöver dock kaffe och gå på toaletten för att lugna ner sig. Vakterna släpper in honom förbi de inre dörrarna och han kommer därmed in i lokalerna utan att använda sitt passerkort. SE rusar nu upp till sitt arbetsrum (K1:SE rum) på första våningen där han låser in mordvapnet. SE går sedan åter ner till vakterna i receptionen. På vägen ner tar han en kopp kaffe. SE dricker därefter kaffe och berättar en massa lögner för vakterna om sina insatser vid mordplatsen tills han lämnar Skandiahuset kl. 24.00.
 • Innan SE åker hem går han troligen bort till mordplatsen för att se hur den ser ut eftersom han vet att han nu är indragen som vittne till Palmemordet pga besöket i receptionen. Själv uppgav SE att han åkte nattbuss hem men han kan ha tagit en Taxi hem istället.
 • För att SE inte ska bli misstänkt som Palmes mördare måste han agera och ta fram en plan. Dagen därpå, lördagen den 1 mars, ringer SE därför till Polisen kl 12. Han informerar dem om att han kom fram till mordplatsen strax efter att mordet på Olof Palme. I gränden såg han en ung man klädd i en mörkblå täckjacka. När han kom fram till Palme sa Lisbet till honom att gärningsmannen hade en mörkblå täckjacka. SE springer då in i gränden för informera poliser som han har sett där, dock utan att hinna ikapp dem. SE tror att signalementet som har lämnats på en man i mörk rock kan gälla honom själv. Därefter nämner SE att han morgonen därpå ska åka på fjällsemester men att han finns tillgänglig på hotellets telefon om de behöver nå honom. SE vet att Polisen inte kommer att ringa honom medan han är bortrest.
 • SE är rädd för att ha vapnet liggande på sitt rum ifall Polisen skulle göra en husrannsakan mot honom. Tidigt på måndag morgon, när Skandia är öppet och innan han åker till Idre, kör han därför till kontoret för att hämta upp vapnet. Han hakar på någon person in i huset via en bakdörr så att han slipper använda sitt passerkort. På sitt rum lindar han in vapnet och tillhörande kulor i tyg och packar ner det i en plastpåse som han lägger i en väska. Troligen plockade han isär vapnet och la delarna i olika påsar. Därefter kör han hem till Täby för att hämta upp frun.
 • SE och frun kör till Idre för sin fjällsemester. Bilresan tar 6 timmar. Under denna resa måste SE göra sig av med vapnet. Vintern 1986 var mycket kall i hela Sverige. All mark och alla sjöar var då frusna.  Det troliga är därför att Stig slänger plastpåsen med vapnet i en soptunna eller container i Idre eller någonstans på vägen dit långt ifrån Stockholm. SE har nu gjort sig av med mordvapnet.
 • När SE kommer hem från Idreresan fortsätter han att förvirra Polisen med sina lögner, vilket medför att han aldrig blir misstänkt för mordet.

Underlag och stöd för ovanstående händelseförlopp finns i dokumentet.

 

Om mordvapnet .357 Magnum

Enligt polisens vapenexperter blev Olof Palme skjuten med en revolver av typen Smith & Wesson .357 Magnum.

 

På en presskonferens den 31 mars 1986 visade Hans Holmér upp två revolvrar av kaliber .357 Magnum med lång pipa som mordvapen på Olof Palme. Ända sedan dess har den allmänna uppfattningen i Sverige varit att Olof Palme blev skjuten med jätterevolver eftersom man alltid har visat upp .357 Magnumrevolvrar med lång pipa som det troliga mordvapnet. Men en vapenexpert har till mig inkommit med information om att mordvapnet troligen hade en kort pipa. Redan på 1970-talet hade Smith & Wesson .357 Magnumrevolvrar i produktion med kort pipa. Samtliga S&M revolvrar hade 5 bommar med vridning åt höger oavsett kaliber. En S&M modell 13-4 med 3 tums pipa, enligt fotot nedan, går utan problem ned i en handledsväska som Stig Engström bar på mordkvällen. S&M modell 19-3 med 2,5 tums pipa är något mindre och passar också i den typen av väska.

 

 

Stig Engström (SE) saknade licens för vapen. Han var dock med i en skytteklubb i Täby. För att kunna utföra Palmemordet måste SE ha haft ett oregistrerat vapen. Frågan är hur SE fick tag i vapnet och hur han gjorde sig av med vapnet efter mordet. Nedan följer JW:s teori om mordvapnet som är hämtad från dokumentet.

 • Varifrån kan SE ha fått tag i vapnet? Teorin om att SE skulle ha lånat ett vapen av sin gode vän som var vapensamlare tror jag inte alls på eftersom detta skulle medföra stora risker för hans vän samt att SE med största sannolikhet hade blivit avslöjad om han hade skjutit Palme med vännens vapen. Jag tror istället att SE hade ett eget oregistrerat vapen som han genomförde mordet med. Jag har hört talas om att det förr på skytteklubbar kunde finnas oregistrerade vapen som medlemmar hade lämnat kvar och som förvarades i vapenskåpen. SE kan mycket väl av en tillfällighet ha kommit över ett sådant vapen på sin skytteklubb. Denna teori är mer sannolik än att han köpte ett olagligt vapen av en kriminell person.
 • Vart kan mordvapnet ha tagit vägen efter mordet? SE har visat att han var en taktisk och planerande person med sitt agerade både under och efter Palmemordet. Därför utgår jag från att han även fann en bra och säker lösning för att göra sig av med vapnet. Jag tror inte att han vågade förvara vapnet på sitt kontorsrum i mer än några dagar. I februari 1986 var det mycket kallt. Att han skulle ha grävt ner vapnet eller ha slängt det i en sjö kan därför uteslutas eftersom allt var fruset då. Det troliga är istället att SE tog med sig vapnet på sin fjällresa till Idre måndagen efter mordet. Han packade då in vapnet i något och slängde det troligen i en soptunna/container någonstans långt ifrån Stockholm. Troligen plockade han isär vapnet och slängde de olika delarna på olika ställen.

palmemordet stig engström skandiamannen olof palme 1986 mordet