Stig Engström

I detta avsnitt beskrivs hur Stig Engström (Skandiamannen) utförde mordet på Olof Palme. Här finns ett dokument som detaljerat beskriver händelseförloppet av Palmemordet och som är spännande läsning.
Händelseförloppet av Palmemordet enligt JW

Stig Engström föddes 1934. I samband med mordet 1986 arbetade han på Skandia som grafisk illustratör av reklammaterial. Hans arbetsplats var belägen i Skandiahuset på Sveavägen 30-40 meter från platsen där Olof Palme blev skjuten. Efter Palmemordet blev Stig Engström alkoholiserad och år 2000 vid 66 års ålder begick han självmord. I media kallas Stig Engström ofta för Skandiamannen.

 

Nedan följer ett utdrag från dokumentet som beskriver hur mordet planerades och utfördes av Stig Engström (SE).

  • Fredagen den 28 februari 1986 kl 08.10 stämplar SE in i Skandiahuset på Sveavägen i Stockholm med sitt passerkort. (Han stämplar sedan inte ut förrän kl 23.19.) Passerkortet måste dras varje gång man går in eller ut ur Skandiahuset.
  • SE arbetar på sitt kontorsrum under hela dagen.  Han äter troligen lunch i personalmatsalen. Om man inte stämplar ut för lunch med kortet så dras automatiskt 30 min på tidssaldot.
  • Makarna Olof och Lisbeth Palme äter middag hemma i sin lägenhet i Gamla stan. Kl 18.30 ringer Lisbeth till sin son Mårten. De kommer överens om att de ska gå på bio tillsammans kl 21 denna kväll.
  • SE lämnar kontoret vid okänd tid på kvällen för att äta kvällsmat. Han går ut ur huset bakvägen genom en dörr mot Luntmakargatan utan att stämpla ut med sitt passerkort. Han äter på en restaurang troligen i närheten av biografen Grand på Sveavägen. SE återvänder till Skandia kl 20.10 där han släpps in av vakten Anna-Lisa i receptionen utan att han behöver använda sitt passerkort. Även vakten Anette sitter i receptionen då.
  • Olof och Lisbeth Palme lämnar lägenheten i Gamla stan kl 20.40 för att åka till biografen Grand. De tar tunnelbanan mellan Gamla stans T-banestation och Rådmansgatans T-banestation.
  • En stund senare lämnar SE kontoret igen genom bakvägen utan att stämpla ut med passerkortet, troligen för att han behöver göra något eller glömt något på restaurangen där han åt. Under denna utgång får SE syn på makarna Palme, troligen i närheten av Grand. Han noterar att Palmeparet är ute själva utan livvakt och att de ska gå på bio. Palmeparet anländer till biografen Grand strax före kl 21.00 och de ställer sig i biljettkön. De ska se filmen Bröderna Mozart som börjar kl 21.15. Även Palmeparets son Mårten och hans flickvän är med på bion. De sitter dock inte tillsammans i salongen. Filmen varar i 1h 50 min.

Fortsättningen av händelseförloppet beskrivs i filmen och boken.  Kartan nedan visar Olof och Lisbeth Palmes väg efter filmen i svart och SE:s flyktväg efter mordet i blått. I boken finns även en textdel och illustrationer på 30 sidor med underlag och stöd för mordlösningen.

 

 

 

 

Om mordvapnet .357 Magnum

Enligt polisens vapenexperter blev Olof Palme skjuten med en revolver av typen Smith & Wesson .357 Magnum.

 

På en presskonferens den 31 mars 1986 visade Hans Holmér upp två revolvrar av kaliber .357 Magnum med lång pipa som mordvapen på Olof Palme. Ända sedan dess har den allmänna uppfattningen i Sverige varit att Olof Palme blev skjuten med jätterevolver eftersom man alltid har visat upp .357 Magnumrevolvrar med lång pipa som det troliga mordvapnet. Men enligt andra  vapenexperter kan mordvapnet ha haft en kort pipa. Redan på 1970-talet hade Smith & Wesson .357 Magnumrevolvrar i produktion med kort pipa. Samtliga S&M revolvrar hade 5 bommar med vridning åt höger oavsett kaliber. En S&M modell 13-4 med 3 tums pipa, enligt fotot nedan, går utan problem ned i en handledsväska som Stig Engström bar på mordkvällen. S&M modell 19-3 med 2,5 tums pipa är något mindre och passar också i den typen av väska. Längden på revolverns pipa är okänd.

 

palmemordet stig engström skandiamannen olof palme 1986 mordet